10 αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

10truefacts_web

Καθημερινά, όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν εναλλακτική στο κάπνισμα, ενώ, παράλληλα, δημοσιεύονται έρευνες που ενισχύουν την άποψη ότι το «άτμισμα» είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα. Όμως, οι ψευδείς ειδήσεις και ο πόλεμος που συνεχίζει να δέχεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λογικό να τρομοκρατούν τους καπνιστές, οι οποίοι αναζητούν μια εναλλακτική, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Αυτό είναι λυπηρό καθώς πάνω από 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν απαλλαχθεί από αυτό, καταφεύγοντας σε μια εξίσου ευχάριστη αλλά πιο ασφαλή απόλαυση, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα, διαβάστε παρακάτω 10 αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:

  1. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν ιατρική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Αντίθετα, είναι μια νέα απολαυστική συνήθεια, που δεν απαιτεί στερήσεις από τους καπνιστές, καθώς καλύπτει όλες τις ανάγκες τους. Έτσι, οι καπνιστές δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να καπνίσουν παραδοσιακά τσιγάρα.
  2. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των παραδοσιακών τσιγάρων. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, κανένας δεν πίστευε ότι οι καπνιστές θα αντικαθιστούσαν το κάπνισμα με μια εναλλακτική απόλαυση. Σύμφωνα μεσχετική έρευνα, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων αναμένεται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις των παραδοσιακών, έως το 2020 (διαβάστε περισσότερα εδώ).
  3. Το κάπνισμα σκοτώνει, όχι η νικοτίνη. «Οι καπνιστές καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα». Αυτή η βασική επιστημονική διαπίστωση του Dr. Michael Russell από το 1976, αποτέλεσε αφετηρία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορεί να περιέχουν νικοτίνη όμως η λειτουργία τους δεν βασίζεται στην καύση. Επιπλέον, δεν περιέχουν καπνό και πίσσα.
  4. Το «άτμισμα» είναι μια σημαντικά λιγότερο επιβλαβής συνήθεια σε σχέση με το κάπνισμα (95-99% λιγότερο επιβλαβής). Το παραπάνω, αποτελεί συμπέρασμα πρόσφατης ανασκόπησης όλων των δημοσιευμένων μελετών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τον καρδιολόγο Δρ. Κ.  Φαρσαλινό, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι : «Σημαντική βελτίωση της υγείας αναμένεται σε όσους καπνιστές αλλάξουν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο». Αντίστοιχα συμπεράσματα παρουσίασε σε πρόσφατο άρθρο του και ο καθηγητής καρδιολόγος Δρ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Επίσης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζουν μια σημαντική ευκαιρία για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, αν οι καπνιστές τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα των τσιγάρων».
  5. Ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων διαλύεται σε 11 δευτερόλεπτα.Αντίθετα, ο καπνός των παραδοσιακών τσιγάρων χρειάζεται περισσότερα από 20 λεπτά.
  6. Το άτμισμα σε δημόσιους χώρους δεν ενοχλεί όσους δεν «ατμίζουν»,σύμφωνα με έρευνα που μελετά τη συμπεριφορά του ατμού που εκλύεται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  7. Τα βασικά συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η προπυλενογλυκόλη και η φυτική γλυκερίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν μελετηθεί, επαρκώς, επιστημονικά και χρησιμοποιούνται ευρέως στα εισπνεόμενα φάρμακα.
  8. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο εθιστικά από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Είναι το ίδιο ή/και λιγότερο εθιστικά από τις τσίχλες νικοτίνης, που δεν είναι πολύ εθιστικές.
  9. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδιοργανώνουν οικονομικά την καπνοβιομηχανία. Τα κέρδη των μεγάλων καπνοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών εταιριών μειώνονται σημαντικά, ενώ απειλούνται με εξαφάνιση πολλά επαγγέλματα υγείας. Επίσης, μειώνεται και η είσπραξη των φόρων από το κάπνισμα. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε μια «ανίερη» συμμαχία με αποκλειστικό σκοπό την καλλιέργεια αμφιβολιών γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  10. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απευθύνονται σε μη καπνιστές. Αν δεν καπνίζετε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι για σας. Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε πανευρωπαϊκό δείγμα πληθυσμού, αποδείχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από καπνιστές ή από καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Μάθετε περισσότερα για την έρευνα του Κ. Βαρδαβά, ερευνητή του Harvard School of Public Health, εδώ.

Τώρα που μάθατε τις 10 σημαντικότερες αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του, μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε το δικό σας;

Tags:

Comments are closed

Latest Comments

No comments to show.
Translate »